indrykningPSYKOLOG JANNE DOLMA
Mobil 52 50 17 96

 

Medlem af
Dansk Psykolog Forening

HVAD BETYDER NARRATIV?

Narrativ betyder fortælling, og det er dine egne fortællinger eller narrativer, og den indflydelse disse narrativer har på dit liv, der er af betydning for, hvordan man trives.

Narrativer danner vi i interaktioner med andre mennesker, og de er bestemt af den kulturelle og historiske sammenhæng, vi lever i.

 

NARRATIV TERAPI

De fortællinger eller narrativer, vi har om os selv og vores liv, har en betydning for, hvem vi er som personer. Der kan være fortællinger, der støtter den vej, man gerne vil i livet, og der kan være fortællinger eller oplevelser, der gør det svært at gå den vej. Det er din egen viden, erfaringer og værdier, der guider terapien og danner grundlag for, hvilke historier, der skal styrkes, og hvilke der skal mindskes, for at du kan komme videre.

I den narrative terapi, vil der være fokus på at tale om problemet som noget udenfor personens identitet, fordi det øger mulighederne for at skabe forandring og leve det liv, der er ønsket. Ofte er det, vi oplever som et problem, noget der har været hjælpsomt på et tidspunkt. Problemet kan derfor fortælle noget om, hvad du står for, hvad der er vigtigt for dig og hvilke værdier, du sætter højt.

Den narrative samtale er således en samtale, hvor man undersøger problemhistorien, dens indflydelse på dit liv – men også udforsker de historier og de initiativer, som går i andre retninger end problemhistorien.

 

DEN NARRATIVE TERAPI ER UNDER STADIG UDVIKLING

Narrativ terapi er en terapiform, der er under stadig udvikling, idet erfaring og forskning hele tiden forsøger at optimerer den narrative terapi.

Den narrative terapi har i min erfaring en god effekt ved kriser, sorg, tab, stress, depression og andre problematikker, hvor man ikke føler, man slår til længere.

Den narrative terapi er lige så brugbar overfor voksne som for unge

 

VIL DU VIDE MERE

Vil du vide mere om narrativ terapi og metode, så kan du finde henvisninger til narrative bøger og artikler her.

Er du god til engelsk, findes der gode artikler om narrativ metode og terapi på denne hjemmeside –  Narrative Practices Adeline.

 

Læs om Cookies- og privatlivspolitik her

 

Psykolog Janne Dolma, Faxe – Mobil 52 50 17 96 – www.JanneDolma.dk